Barion Pixel Blog
Blog

Blog

Mesés május'22
2022-06-08 16:23:17

Mesés május'22

Esztit és a Mesés Május kihívás alapítóit kérdeztük pár dologgal kapcsolatban!

Ezt Ti találtátok ki, hogy legyen Mesés május kihívás? Vagy ez egy külföldről jött dolog? Ha ez a Ti sajátotok, akkor milyen indíttatásból hoztátok létre, és kik az alapítók?

2020 tavaszán Szert-Szabó Dorci (@feherlolanya) összegyűjtött minket egy csoportba, és felvetette, hogy szívesen csinálna velünk egy mesés, alkotós kihívást, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvünk hozzá. Külföldi viszonylatban rengeteg mesés kihívással találkoztunk már az instán, de itthon nem nagyon volt még ilyen korábban. Lelkesek lettünk, a pandémia lelki (és mindenféle) hullámaival vívódtunk épp, így jól jött egy kis könnyedség és játékosság - örömmel álltunk Dorci ötlete mögé. A tavaszról és a mesékről asszociálva dobáltunk be témákat, majd hamar össze is állt a lista. Abban az évben egyhetes volt a kihívás, és minden napra más volt a téma. Nyolcan lettünk így a kihívás házigazdái: Szert-Szabó Dorottya (@feherlolanya), Bernát Barbara (@barbibernat.illustration), Czikkely Panni (@czikkcakk), Orosz Judit (@juditorosz.artwork), Bölecz Lilla (@lillaboleczillustration), Mayer Tamás (@mayer_tamas), Rátkai Kornél (@kornel.ratkai) és jómagam. (Biró Eszti, @sztuugraphic)

Mi alapján választotok témákat? Hogy zajlik a folyamat? Minden évben más, igaz?

Általában véletlenszerűen mindenki mondott pár szót, ötletet, ami bekerült egy virtuális kalapba, majd ezek közül szavaztuk meg, hogy melyik 7 szó, vagy téma kerüljön fel a végleges listára. Tavalyelőtt és tavaly 7 napos volt a kihívás, idén időszűkébe kerültünk, páran a kezdőcsapatból nem is tudták most bevállalni, így egyszerűsítettük a koncepciót, így viszont kitolódott egész hónapra a #mesésmájus ideje: 4 téma május mind a négy hetére. A témákat idén Dorci és Lilla találták ki, viszonylag tágabb értelmezésnek helyet hagyva a 4 égtáj témakörével.

Lehet csatlakozni a kihíváshoz? Ha igen, esetleg vannak feltételek?

Bárki csatlakozhat a kihíváshoz, bármilyen alkotással. Leginkább rajzok születnek (mi is rajzolunk, hiszen mindannyian illusztrátorok (is) vagyunk), de korábban többen fotóztak is vagy sütit sütöttek akár! Csupán annyi a feltétel, hogy a megadott témakörökben alkossanak a résztvevők, de azon belül bármit lehet. Bár májusra koncentrálódik az időtartam legfőképp, ettől függetlenül bármikor lehet csatlakozni, ha valaki éppen inspirációt keres a mindennapokban. :)

Az illusztrációkat együtt készítitek, vagy mindenki maga, amikor van rá ideje?

Minden évben a kihívás kezdete előtt rajzolunk egy-egy borítóképet mindannyian, amin feltüntetjük az adott évre vonatkozó részleteket, viszont ezt is, mint az összes további illusztrációt mindannyian magunk - ahogy időnk engedi, a saját elképzeléseink szerint alkotjuk meg. Tehát minden házigazda borítóképe egyedi, a saját illusztrációja, csak a szöveg azonos, és ezt a képet osztja meg a saját oldalán.

Meg szoktátok beszélni ki mit fog alkotni, vagy ez meglepetés a többieknek is, és csak mikor posztolásra kerülnek, akkor feditek fel egymás előtt is? 

Az előzőleg említett borítóképeket megosztjuk egymással, és egyidőben tesszük ki a kihívás kezdetekor, viszont a témakörök rajzait már a házigazdák is akkor látják először, amikor a résztvevők is: a posztoláskor. Így nekünk is meglepetés egymás között is, hogy mit alkot a másik. :)

Köszönjük szépen a kérdéseket, és a lehetőséget, hogy mesélhettünk a Mesés Májusról! :)